Overslagloods Van Gend & Loos naar Openluchtmuseum in Arnhem

Om de nostalgie en historie van het eeuwenoude Van Gend & Loos te bewaren is een oude overslagloods van Van Gend & Loos overgebracht naar het Openluchtmuseum in Arnhem. De loods en de geschiedenis van Van Gend & Loos zijn daarmee in het openluchtmuseum aan een tweede leven begonnen.

Samen met architect Mirjam ten Hove (EMD monumentenzorg), vormgever Rob Blok (B-Complex) en cineast Sacha Barraud (Stichting Cinemadoc) hebben we door innovatief gebruik van moderne media één van de populairste attracties van het museum neergezet.


De bewegende postkoets is befaamd,
bekijk hier een filmpje:
https://www.youtube.com/watch?v=-nhU6lvPVCI


VGL definitief ontwerp

VGL art impression interieur

VGL art impression 2

Een verslag van dit project is neergelegd in Van Tiel naar Arnhem. Demontage, verplaatsing en herbouw van de Van Gend & Loos-loods (2012), dat verscheen ter gelegenheid van het vijfjarig jubileum van de overslagloods op het museumterrein in Arnhem.

Hierin heb ik de geschiedenis van het transportbedrijf en de manier waarop ik dat museaal verbeeld heb beschreven. Miriam ten Hove (EMD-Monumentenzorg) beschreef de verplaatsing van de loods. Het boekje verscheen ter gelegenheid van het vijfjarig jubileum van de overslagloods op het museumterrein in Arnhem.

Van Tiel naar Arnhem. Demontage, verplaatsing en herbouw van de Van Gend & Loos-loods (2012)

Een reportage van de tentoonstelling is hier te zien: https://www.youtube.com/embed/0Fu2KmlZ_2E